2012-09-29

Mögel, Vatten och Människor...

…och andra hälsovådliga ordbildningar.

Det här blir vår tredje artikel i serien ”Dags att reformera Nybro Bostad”.

Det finns ju normer för hur företag och organisationer skall bedriva sin verksamhet. Därav har man ju bildat Konsumentverket med flera organisationer som skall tjäna till att skydda kundens intressen i kontakter, service, garantifrågor med mera.

Vad avser verksamheten inom landets Kommunala bostadsföretag så skall detta vara reglerat främst genom hyreslagen, (Jordabalken) samt genom sedvanlig avtalsrätt.

Det mest principiella i ett avtal kan ju antas vara att ingen kund skall behöva riskera hälsa, sitt fysiska välbefinnande eller stå i en direkt beroendeställning och därmed påtvingas acceptera oskäliga avtalsvillkor.
Så nu ställer vi oss frågande till den allt mer synliga underhållsbristen vad avser vissa allmänna utrymmen i NBAB’s bestånd.

Det första berör tvättstugan på Kungshallsvägen 10-12. Självklart kan det anses att hyresgäster som nyttjar tvättstugorna måste sköta städningen efter bruk på ett lämpligt sätt och följa tvättanvisningarna. Detta kan dock omöjligen innebära att man även skall mögeltvätta, måla taken och sköta det externa fläktsystemet i byggnaden som en del av allmän städning.

Bilderna nedan påvisar ett klart igensatt ventilgaller till tvättstugans fläktsystem och hur väggen invändigt börjat angripas av mögel och en möjlig vattenskada i taket som får färgen att flagna.


 


Det andra exemplet berör tvättstugan på Kungshallsvägen 19 bredvid hyresgästlokalen.

Ett praktexempel på mögel, damm, bristfälligt öppnad ventil som nu är igensatt av damm, vilket mig veterligen sett likadant ut i mer än två år utan vidare åtgärder.

Till råga på allt har vi också fått kännedom om att två av tre tvättrums torktumlare är ur funktion. Luckorna går inte att stänga, eller måste hållas intryckta tills maskinen startat för att de skall fungera.






Jag hade själv en diskussion med överläkaren på Kalmar Länssjukhus Lung & Allergimottagning i Måndags (2012-09-24) rörande just mögel och det är enligt ett intyg utfärdat till mig, "ett välkänt faktum" att personer med känsliga slemhinnor reagerar på de ångor som bildas vid mögeltillväxt.

Hur fungerar detta? Jo enligt en enkel beskrivning så är det inte sporerna i sig som är skadliga eller rör sig i luften. Det är själva tillväxtprocessen som angriper diverse underlag som mögelbefästs.

När tillväxten pågår, beroende på temperatur, underlag och mögeltyp, så frilägger detta diverse ångor av olika kemisk natur. Det är i sak ångorna och ämnen frigjorda som ställer till problemen för de som vistas i lokalerna.


Frågeställningen här måste ju bli lika självklar som i alla andra fall vi belyser.

I.    Vad gör NBAB för att åtgärda dessa fel och brister innan de leder till direkt hälsovådliga problem för de boende?

II.    När skall dessa insatser påbörjas och slutligen,

III.    När avser man vara klar med dessa insatser som behövs för att de allmänna utrymmena åter skall vara i fullt funktionsdugligt skick?


Mikael Jörgenstam
Ordf. Sund Framtid 


P.S. //

Se även information och bildmaterial på https://www.facebook.com/sund.framtid/photos

// D.S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar